top of page

EL DENTISTA ÉS IMPRESCINDIBLE EN QUALSEVOL TRACTAMENT DE SALUT BUCODENTAL

Amb motiu del Dia Mundial de la Salut Bucodental, el Consell General de Dentistes i el Col·legi de Dentistes de Balears recorden els riscos de realitzar-se tractaments dentals que es publiciten a xarxes socials i que es venen en plataformes de venda en línia.

 

El CODB adverteix que qualsevol tractament dental ha de ser supervisat per un dentista col·legiat i l' Organització Col·legial insisteix que abans d'anar a una clínica dental cal comprovar que el dentista que ens tractarà està degudament col·legiat.

 

Avui, 20 de març, se celebra el Dia Mundial de la Salut Bucodental . Una data que aquest any té una rellevància especial, a causa de les informacions publicades els últims dies sobre les nefastes conseqüències que estan provocant determinats alineadors dentals que s'anuncien en xarxes socials i que es venen a internet.

 

El Consell General de Dentistes fa anys que alerta la població sobre els riscos que comporta comprar certs productes sanitaris en plataformes online, com blanquejaments dentals, fèrules de descàrrega per al bruxisme o alineadors dentals. “És realment preocupant com han proliferat aquestes empreses que s'anuncien, sobretot, en xarxes socials, i que contracten influencers sense cap coneixement sanitari perquè promocionin aquests articles entre els seus milers de seguidors”, expressa el Dr. Óscar Castro Reino, president del Consell General de Dentistes .

 

Així mateix, l'Organització Col·legial ha denunciat moltes vegades davant l'AEMPS (Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris) i davant l'Administració -que són els organismes competents per actuar-, que algunes pàgines web venen directament al consumidor articles que només es poden utilitzar per professionals sanitaris, fet que suposa un greu perill.


“Aquestes pràctiques són molt perilloses ja que, com que no són dutes a terme per dentistes formats i col·legiats, no es tenen en compte tots els aspectes que han de ser valorats abans d'iniciar un tractament d'ortodòncia. L'únic que fan és alinear les dents, però no és valorada la salut gingival, ni dental, ni la mossegada», explica Catalina Bennaser, vicepresidenta del Col·legi Oficial de Dentistes de Balears, CODB . “Un dels errors més freqüents d'aquestes empreses d'alineadors invisibles, de venda en línia, és que no valoren el límit biològic de l'os. Si es mou la dent més enllà d'aquest límit, es pot perdre gran part de la geniva i, per tant, provocar sensibilitat o mobilitat de la dent, que fins i tot pot arribar a caure. Una altra de les males praxis consisteix a no tenir present la mossegada del pacient, cosa que pot causar greus problemes articulars, dentals, gingivals i digestius”, afegeix Bennaser.

 

Alineadors dentals

Els darrers dies han sortit a la llum diversos casos de pacients afectats per l'ús d'alineadors dentals comprats a internet. La majoria va veure l'anunci repetidament a les xarxes socials i va creure el missatge del “tractament ràpid i més barat”. A les plataformes d'afectats per aquests productes, denuncien no haver estat atesos per un dentista, haver pagat el tractament sense rebre els alineadors, i fins i tot haver perdut dents.


El president del Consell explica que el modus operandi de totes aquestes companyies és similar: “Publiciten, ofereixen i venen al públic a través de les pàgines web i xarxes socials tractaments d'ortodòncia invisible, creant l'aparença que es tracta de centres sanitaris, quan la realitat és que molts no tenen l'autorització necessària perquè simplement són fabricants o distribuïdors. És el pacient qui es fa les fotos amb el telèfon mòbil i les envia mitjançant una aplicació. Segons aquestes imatges, l'empresa li envia tots els alineadors del tractament, sense haver estat diagnosticat prèviament i sense fer cap mena de seguiment per part d'un dentista. I és clar, per això les greus conseqüències per a la salut que estem veient. Per aquest motiu, fa mesos que denunciem davant de l'AEMPS i l'Administració 6 mercantils que venen aquests productes”.


Des del Consell General de Dentistes i el CODB s'insisteix que abans d'iniciar qualsevol tractament bucodental (ortodòncia, blanquejament dental, etc.) és imprescindible que el dentista faci un estudi complet de la boca del pacient (anamnesi, exploració intraoral, extraoral i funcional, radiografies, impressions, etc.). Un cop es tenguin els resultats d'aquestes proves, el dentista en farà el diagnòstic i elaborarà un pla de tractament personalitzat. Iniciat el tractament, el dentista en farà el seguiment.


“El cas dels alineadors invisibles sense supervisió professional està creant molta confusió”, explica el Dr. Ignacio García-Moris, president del CODB . “El sistema de les conegudes com a ortodòncies invisibles és segur, però necessita, com qualsevol tractament dental, una supervisió de l'evolució del pacient per part d'un odontòleg col·legiat. És en casos com aquest quan es fa molt més palesa la necessitat d'aprovar una Llei de Publicitat Sanitària que limiti les campanyes agressives, ja que a Espanya hi ha una enorme disgregació normativa en aquest àmbit”, afegeix.

 

Llei de publicitat sanitària

Aquests casos d'estafa podrien evitar-se si a Espanya existís una llei de publicitat sanitària estatal que impedís que empreses i influencers llancessin a la població missatges confusos i enganyosos, sense base científica, incitant al consum i assegurant resultats excel·lents de tractaments que poden comportar greus perjudicis per a la salut. “Tots els Consells Sanitaris fa anys que insistim en la necessitat que s'aprovi aquesta llei, però el Congrés va tombar la proposta registrada pel PP el 2022. De tota manera, seguim treballant perquè sigui una realitat com més aviat millor. Aquesta llei no respon a cap interès polític, el seu únic objectiu és vetllar per la salut dels ciutadans , que és el bé més preuat que té l'ésser humà. Per això demanem a tots els partits polítics que deixin de banda les seves diferències ideològiques i se centrin a arribar a un acord per protegir la població”, finalitza el Dr. Castro.


Qualsevol tractament de salut bucodental ha de ser supervisat per un dentista

7 visualizaciones0 comentarios
bottom of page